• Blog
  • Facebook
  • Recenzje
  • Kim jest Piwny Świr?
  • Kontakt
Piwny Świr
  • Blog
  • Facebook
  • Recenzje
  • Kim jest Piwny Świr?
  • Kontakt
Home / Festiwale / Co pić na festiwalu? Przewodnik po najciekawszych piwach – 9. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa – Część 2
Festiwale Sebastian Zakłada 07 czerwca, 2018

Co pić na festiwalu? Przewodnik po najciekawszych piwach – 9. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa – Część 2

Jak już wspominałem, w ten weekend we Wrocławiu odbędzie się doroczne święto kraftu. Na kilkudziesięciu stanowiskach dane nam będzie spotkać się z ekipami serwującymi z kranów około pięćset różnego rodzaju piw, oraz dodatkowo co najmniej drugie tyle piw butelkowanych. Jest to kompletny piwny zawrót głowy.

Co wybrać? Które piwa zasługują na szczególną uwagę? Odpowiadam na te pytania, zawężając listę do kilkudziesięciu pozycji. Dziś przed Wami część druga tego zestawienia. Pierwszą część można przeczytać tutaj.

Polecam również wersję kieszonkową obydwu części zestawienia najciekawszych piw festiwalu

“Subiektywny przewodnik po najciekawszych moim zdaniem piwach 9. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa”

Wersja kieszonkowa do pobrania na telefon lub do wydrukowania jest do wzięcia tutaj.

 

 

 

 

Przewodnik po najciekawszych piwach 9. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa

Browar Cztery Ściany

Stoisko: 65

? SAD — Sour Apple Ale (PREMIERA!)

Alk: 5,0 / Plato: 12 / IBU: b.d.

Opis browaru: Piwo związane z regionem, z jakiego się wywodzimy. Jabłka wprowadziły przyjemne orzeźwienie, a kwaśność powinna idealnie sprawdzić się podczas weekendowych upałów.

Dlaczego? Nie dość, że kooperacja, to jeszcze na dodatek jakże wyjątkowa! Piotr z już legendarnego blogu Wrocławskie Podróże Kulinarne połączył siły z Karoliną i Wojtkiem by razem uwarzyć coś wyjątkowego. W efekcie powstało kwaśne piwo z dodatkiem lokalnych, trzebnickich jabłek. Tego po prostu trzeba spróbować!

Pozostałe dwa polecane przeze mnie piwa z Czterech Ścian znajdziecie tutaj.

Browar Widawa

Stoisko: 66

? Mroczny Pan (kooperacja z Brasserie Dunham) —  Sour Apple Ale (PREMIERA!)

Alk: 5,9 / Plato: 17 / IBU: 50

Opis browaru:W grudniu podczas pobytu w Brasserie Dunham uwarzyliśmy piwo o polskich korzeniach i kanadyjskim charakterze! Zaprezentujemy Wam imperialnego portera bałtyckiego warzonego z dodatkiem syropu klonowego!

Dlaczego? Taka kooperacja nie może wyjść źle, a Wojtek wraz ze swoją ekipą przyzwyczaili nas już do wybitnych wypustów ze swojego browaru. Do spróbowania będą również inne piwa z Dunham – L’Ecchymose w kooperacji z 4 Hands (Imperialny Stout), Petit Boudhha (Saison), Berliner Tropicale Weisse (Berliner Weisse), Saison Pinacle (Saison). Ja się czaję na tego Berlinera ?

? Fruit Bomb IPA —  Fruit IPA

Alk: 6,2 / Plato: 16 IBU: b.d.

Opis browaru: NEIPA z dodatkiem owoców mango i marakui.

Dlaczego? Przygotujcie się na spotkanie z marakują w płynie. Wojtek zapodał do tego piwa wywrotkę chmielu i drugie tyle owoców. Przeczytajcie moje wrażenia z maja, a potem pamiętajcie, że 6% alko też potrafi uderzyć do głowy. Trzeba uważać, bo pijalność tego piwa jest ekstremalna.

Browar Nepomucen

Stoisko: 34 i 66 (razem w Widawą)

? Dark Forest (kooperacja z Browarem Widawa) —  Imperialny Porter Bałtycki (PREMIERA!)

Alk: 9,3 / Plato: 24 / IBU: b.d.

Opis browaru: Imperialny porter bałtycki filtrowany przez pędy świerku.

Dlaczego? Udział Mateusza Kupracz z Browaru Nepomucen to gwarancja leśnego absolutu. W Warszawie to piwo zostało przyjęte bardzo dobrze, więc nie widzę powodu, by na własnym podwórku Widawa i Nepomucen nie zaczarowali tą warką wszystkich odwiedzających ich festiwalowe stanowisko.

? VROCEK —  Session Vermont IPA (PREMIERA!)

Alk: 2,9 / Plato: 9,9 / IBU: b.d.

Opis browaru: Sesyjna kwaśna New England IPA z dodatkiem kwiatów czarnego bzu zbieranych w milickich lasach

Dlaczego? Alko poniżej 3%? Toż to przecież są rejony Berliner Weisse! Bardzo jestem ciekaw tego piwa. Poza tym wygląda absolutnie obłędnie…!

Browar Stu Mostów

Stoisko: 62

Oprócz piw proponowanych poniżej szukajcie też nitro. A jeśli będzie nitro z kranu, to w ogóle się nie zastanawiajcie tylko bierzcie!

? Salamander Strawberry Milkshake IPA — Milkshake American India Pale Ale

Alk: 5,9 / Plato: 17 / IBU: 50

Opis browaru:Niczym w milkshake’u połączyliśmy ze sobą intensywnie chmieloną (w szczególności na zimno) american IPA z płatkami owsianymi, przecierem truskawkowym, aromatyczną wanilią i słodką laktozą.

Dlaczego? Ekipę Stu Mostów odwiedzić warto zawsze. To piwo jest w kategorii love it or hate it. Ja nie jestem fanem truskawek w piwie, ale jeśli Wy jesteście, nie możecie przejść koło tego piwa obojętnie.

? ART+18 Honey Wheat Wine (kooperacja z De Molen) — Wheat Wine (PREMIERA!)

Alk: 10 / Plato: 27 / IBU: 40

Opis browaru: Efekt współpracy z De Molen, holenderskim browarem o światowej renomie. Wheat Wine – wino pszeniczne, mocne, treściwe – ale w przeciwieństwie do Barley Wine, czy RIS – jasne, o łagodniejszych nutach słodowych, a bardziej wyrazistych drożdżowych. Dwie wersje – z dodatkiem miodu rzepakowego i świeżo prażonych chipsów kokosowych, oraz z dodatkiem miodu akacjowego i laski aromatycznej wanilii meksykańskiej.

Dlaczego? Obok limitowanych wypustów z serii ART nie można przejść obojętnie. Mam nadzieję, że obydwie wersje – zarówno vanilla jak i coconut – będą podpięte jednocześnie tak, by można je ze sobą porównać.

Browar Kingpin

Stoisko: 43

? Beatnik —  Brut IPA

Alk: 6,3 / Plato: 14 / IBU: b.d.

Opis browaru: Po raz pierwszy w Polsce (a może i Europie), prosto ze słonecznej Kalifornii – Brut IPA. Połączenie klasycznego wytrawnego West Coast IPA z soczystym New England IPA dało piwo o ekstremalnej pijalności, lekkim ciele, fantastycznym aromacie nowofalowych odmian chmielu, a jednocześnie niskiej goryczce i wyższym wysyceniu. Idealne piwo na gorące, słoneczne wiosenne i letnie dni.

Dlaczego? Może nie po raz pierwszy Beatnik miał premierę w pierwszej połowie maja, tak więc dzierży palmę pierwszeństwa stylu Brut IPA. Dzięki Marek za korektę ? Również Birbant będzie na festiwalu prezentował swoje podejście do tego stylu, tak więc jest to unikalna okazja sprawdzenia, czyja warka lepiej się udała. Na pewno obydwa browary znajdują się w forpoczcie nowej fali. Wyższy ekstrakt i alko propozycji Kingpina nie bardzo predysponują to piwo na gorące dni ? ale koniec czepialstwa – koniecznie trzeba spróbować!

Browar Zakładowy

Stoisko: 44

Korzystając z okazji dementuję swoje związki rodzinne z Browarem Zakładowym. Reprezentacja nazwiska bardzo godna, duma rozpiera, ale nie – to nie jest moja rodzina ?

? Kontenerowiec —  New England Pale Ale

Alk: 4,0 / Plato: 12 / IBU: 45

Opis browaru: Wspólnie z wariatami z pubu Pułapka zdrowo załadowaliśmy go chmielem, dlatego jest aromatyczny, soczysty, a jednocześnie nieco lżejszy od dobrze znanego Wam Wujka z Ameryki (czyt. wypijesz więcej, pobawisz się dłużej). My widzimy to tak: leżak, słońce i żurawie.

Dlaczego? Sesyjna nejpa od Zakładowego? Brać! I pamiętać – tu zawsze jest Kolejka!

Browar Pinta

Stoisko: 27

? Kwas Epsilon Wild & BA —  Sour IPA WBA

Alk: 6,9 / Plato: 18 / IBU: b.d.

Opis browaru: Zdziczały i postarzony w drewnie, po wielu miesiącach dojrzewania. Kwaśne, słodkie i gorzkie podwójne IPA zaszczepiliśmy mieszanką dzikich drożdży The Yeast Bay Amalgamation i poddaliśmy wielomiesięcznemu dojrzewaniu w dębowych beczkach po sherry, rumie i whiskey. Po zblendowaniu powstał Epsilon Wild BA – w aromacie miks owoców pestkowych i cytrusów z delikatną, ale charakterystyczną nutą “funky”. W smaku kwaśny, wsparty przez słodkie posmaki słodowe. Złożoności dopełnia goryczka o średnim natężeniu oraz akcenty pochodzące z leżakowania w dębowych beczkach. Surowce: woda, słód jęczmienny: pale ale, wiedeński; słód pszeniczny jasny; chmiele (US): Citra®, Mosaic®, Warrior, Cascade; ekstrakt chmielowy z odmiany Columbus; blend bakterii: L. plantarum, L. brevis, L. delbrueckii; blend dzikich drożdży Brettanomyces The Yeast Bay Amalgamation; drożdże Fermentis SafAle™ US-05.

Dlaczego? Zachwyty, ochy, achy i kraft miesiąca. Tego piwa nie można nie spróbować!

? You Are The Champions (kooperacja z Bakunin) —  New England APA (PREMIERA!)

Alk: 4,7 / Plato: 12 / IBU: b.d.

Opis browaru: Druga już kooperacja z rosyjskim browarem Bakunin. Przygotowaliśmy porządnie nachmieloną gaśnicę w stylu New England APA: You Are the Champions!

Dlaczego? Przeczytajcie mój artykuł o piwach kraftowych przygotowanych specjalnie na mundial.

? Bałtyk-Tasman Baltic Porter (kooperacja z 8Wired) —  Porter Bałtycki (PREMIERA!)

Alk: 9 / Plato: 22 / IBU: b.d.

Opis browaru:Kolejny porter bałtycki uwarzony z dala od Polski. Tym razem polecieliśmy do Nowej Zelandii, by wspólnie z 8Wired Brewing Co. uwarzyć klasyczny porter bałtycki z użyciem polskich odmian chmielu. Piwo uwarzone w październiku 2017 roku, po długiej morskiej podróży przybyło do Polski.

Dlaczego? Premierowy, kooperacyjny… bierzemy. Jak to dobrze, że jeździmy za dużą wodę i uczymy innych, jak się powinno warzyć portery bałtyckie. Jesteśmy w tym naprawdę dobrzy!

Browar Piwoteka

Stoisko: 30

? Aqua Regia BA —  Sour Rye Ale Whisky Barrel Aged (PREMIERA!)

Alk: 7 / Plato: 16,6 / IBU: b.d.

Opis browaru: Kooperacja z Browarem Palatum – kwaśne, żytnie ale leżakowane w beczkach po whisky Bowmore

Dlaczego? Dla fanów żyta i aromatów beczkowych pochodzących od whisky. Jest to premiera, tak więc jak wyszło to piwo trzeba się przekonać na własnej skórze.

Browar Profesja

Stoisko: 64

? Pirat —  Imperial Baltic Porter (PREMIERA!)

Alk: 11,5 / Plato: 24,5 / IBU: 27

Opis browaru: Imperialna wersja portera bałtyckiego. Ciemne, mocne, czekoladowe i pełne piwo.

Dlaczego? Bardzo jestem ciekaw, jak wrocławskiej ekipie spod znaku piwnego krasnala wyszło to piwo. Przy okazji możecie kupić sześciopak Selekcjonera, będzie jak znalazł na kibicowanie naszym na Mundialu ⚽

Browar Roch

Stoisko: 106

? Marwari —  Session Oatmeal IPA 

Alk: 6 / Plato: 15 / IBU: b.d.

Opis browaru: Historycznie w Wielkiej Brytanii piwo w tym stylu było pijane przez pracowników fabryk. Piwo sesyjne, wysoce pijalne. W aromacie cytrusy, żywica, w posmaku delikatna goryczka.

Dlaczego? To piwo zniszczyło mnie podczas Dolnośląskiego Przeglądu Browarów Rzemieślniczych. Przeczytajcie moje wrażenia z maja, a potem biegnijcie do Rocha do kranów. Warto!

? Balios Barrel Aged —  Forest Bomb Black IPA BA (PREMIERA!)

Alk: 8 / Plato: b.d. / IBU: b.d.

Dlaczego? Roch to poprzednie miejsce pracy Mateusza Kupracza z Browaru Nepomucen. Musicie wiedzieć, że jest on absolutnym mistrzem świata w warzeniu piwa w stylu forest. Jego warki wręcz kipią lasem. Czarują igliwiem. Jestem więc bardzo ciekaw, co też przygotowała jego następczyni i jak spodoba Wam się to piwo. Po tym, jak wyszło Marwari, jestem do tego piwa nastawiony bardzo optymistycznie.

Browar Kamienica

Stoisko: 63

? Dusznik —  New England Pale Ale

Alk: 5,0 / Plato: 12,7 / IBU: 30

Opis browaru: Delikatne piwo górnej fermentacji. Naturalnie mętne i soczyste. Balans przesunięty w kierunku owocowości i słodowości. W aromacie dominują amerykańskie owmiany chmielu.

Dlaczego? Pierwsze podejście browaru restauracyjnego ze Stronia Śląskiego do Nowej Anglii. Warzone w Masywie Śnieżnika piwa były w tym roku oficjalnymi izotonikami ? festiwalu Jazz nad Odrą. Biegacze z Chojnika mieli też swoją Glebę. Cieszę się, że browar się rozwija i eksploruje modne, nowofalowe style. Trzymam kciuki!

Browar wBrew

Stoisko: 56

? Berlin-Air Weisse —  Berliner Weisse

Alk: 3 / Plato: 8 / IBU: 10

Opis browaru: Lepiej zapiąć pasy, bo to istny kapitan orzeźwienia wśród piw rzemieślniczych. Piwna podróż zaczyna się od kwaśno-owocowego aromatu, jasnego koloru i lekko mglistej klarowności. Podniebne doznania smakowe gwarantuje mleczna kwaskowość i bardzo subtelna goryczka, a lądowanie to czysty, wytrawny finisz, lekka treściwość i cytrusowy aromat dzięki chmieleniu na zimno. Ciężko nie spróbować? I słusznie, bo to czysty odlot.

Dlaczego? Dajcie sobie nalać malutką próbkę tego piwa. Jeśli nigdy wcześniej nie piliście Berlinera – nie bójcie się nowości. To jest absolutnie idealne piwo na upał i fantastycznie odświeżający przerywnik podczas każdego festiwalu piwnego.

Do zobaczenia w ten weekend we Wrocławiu!

“Subiektywny przewodnik po najciekawszych moim zdaniem piwach 9. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa” – wersja kieszonkowa do pobrania na telefon lub do wydrukowania jest już do wzięcia tutaj.

 

 

 

 

 

Polecam również zapoznanie się z częścią 1 szczegółowego zestawienia najciekawiej zapowiadających się piw WFPD.

100-mostowcztery-ścianydunhamfestiwalkamienicakingpinnepomucenpintapiwotekaprofesjarochwbrewwfdpwidawazakladowy
Śledź mnie na Facebooku!
Będzie to dla mnie super nagroda i zachęta do dalszej pracy!
Warzelnia Zakładowa
Udostępnij! Piwo smakuje najlepiej, gdy się nim dzielisz!
  • Tweet

About Author

Avatar
Sebastian Zakłada
Piwo, Piwa, Piwu, Z piwem, O piwie... PIWO! Mój cel to odmieniać piwo ? przez wszystkie przypadki, osoby, liczby i mieć z tego ogromną frajdę

Related Posts

  • 1. Festiwal Piwowarów Domowych – Było Super i Bomba

    Sebastian Zakłada 18 czerwca, 2018
  • [Do Wydruku] Kieszonkowa ściąga – Przewodnik po najciekawszych piwach 9. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa

    Sebastian Zakłada 07 czerwca, 2018
  • Piwa na Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej – FIFA Rosja 2018

    Sebastian Zakłada 06 czerwca, 2018
  • Co pić na festiwalu? Przewodnik po najciekawszych piwach – 9. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa – Część 1

    Sebastian Zakłada 04 czerwca, 2018
  • Cudze chwalicie, swego nie znacie – Wiosenny Dolnośląski Przegląd Browarów Rzemieślniczych

    Sebastian Zakłada 20 maja, 2018
  • Wielcy nieobecni – 9. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa

    Sebastian Zakłada 16 maja, 2018

Leave a Comment

Anuluj pisanie odpowiedzi

Tagi: 100-mostow, cztery-ściany, dunham, festiwal, kamienica, kingpin, nepomucen, pinta, piwoteka, profesja, roch, wbrew, wfdp, widawa, zakladowy

Szukaj a znajdziesz

Otrzymuj nowe posty

Thank you!

LUB POLUB MNIE NA FACEBOOKU

Warzelnia Zakładowa

JESTEM TEŻ NA

Facebook
Instagram
Twitter
RSS
Polski Kraft

Kategorie

  • Akcesoria
  • Edukacja
    • DIY czyli Piwne Zrób To Sam
    • Eksperymenty
    • Kegerator
  • Fail
  • Festiwale
  • Gry
  • Konkurs
  • Na Szybko
  • Piwo w Plecaku
  • Recenzje
    • Z butelki
    • Z kija
  • Top
  • Wymądrzam się

Ostatnio Piłem

  • Piwne Podziemie – Juicilicious – Nejpa idealna? 25 maja 2018
  • Browar Lwówek – Seria Klasyczna – Książęcy, Ratuszowy, Wrocławskie, Belg 22 maja 2018
  • Cudze chwalicie, swego nie znacie – Wiosenny Dolnośląski Przegląd Browarów Rzemieślniczych 20 maja 2018
  • Sesja z… Dois Corvos – Matiné Session IPA 19 maja 2018

Budujemy Kegerator

  • Wybieramy lodówkę na kegerator — Część 1 28 maja 2018
  • Ile kosztuje samodzielna budowa kegeratora — Część 2 30 kwietnia 2018
  • Ile kosztuje samodzielna budowa kegeratora — Część 1 17 kwietnia 2018
  • Elementy składowe kegeratora 15 kwietnia 2018

Tagi

100-mostow ale-browar american-lager apa bgm6 citra cztery-ściany degustacje DIPA diy edukacja fail felieton festiwal gose gry hoppy-lab ipa jan-olbracht kegerator konkurs lager lwówek milicz neipa nepomucen owoce pils pinta piwojad podroze portugalia profesja roch saison session session-ipa single-hop solipiwko sour sztos vermont-ipa wbrew wfdp zakladowy

Instagram

Chcę więcej!Podoba mi się to

Ostatnie posty

  • Piwna Mapa Islandii 14 maja 2019
  • Na Instagramie szaleństwo! Zbliżamy się do złamania granicy 1000 obserwujących! 9 lipca 2018
  • 1. Festiwal Piwowarów Domowych – Było Super i Bomba 18 czerwca 2018
  • [Do Wydruku] Kieszonkowa ściąga – Przewodnik po najciekawszych piwach 9. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa 7 czerwca 2018

POPULARNE

  • Kegerator – Co to tak właściwie jest? posted on 14 kwietnia, 2018
  • Piwa na Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej – FIFA Rosja 2018 posted on 6 czerwca, 2018
  • Jakie jest najlepsze piwo na lato? 10 styli piwnych na upał. posted on 30 maja, 2018
  • Ile kosztuje samodzielna budowa kegeratora — Część 1 posted on 17 kwietnia, 2018

Lista obecności

czerwiec 2018
P W Ś C P S N
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
« maj   lip »

Tak tak, ten w lustrze to ja

Avatar

Sebastian Zakłada

Piwo, Piwa, Piwu, Z piwem, O piwie... PIWO! Mój cel to odmieniać piwo ? przez wszystkie przypadki, osoby, liczby i mieć z tego ogromną frajdę
(c) Piwny Świr. Stworzony na WordPress. Autor motywu Bloompixel.