• Blog
  • Facebook
  • Recenzje
  • Kim jest Piwny Świr?
  • Kontakt
Piwny Świr
  • Blog
  • Facebook
  • Recenzje
  • Kim jest Piwny Świr?
  • Kontakt
Home / Recenzje • Z butelki / Nie taki duch polskiego kraftu straszny…
Recenzje, Z butelki Sebastian Zakłada 27 kwietnia, 2018

Nie taki duch polskiego kraftu straszny…

…jak go uwarzą. Z tego aksjomatu skorzystał  Ale Browar z Wrocławia i przygotował nowofalową NEIPA o zachęcającej nazwie Not So Scary.

Nie będę kłamał, ten post piszę z Not So Scary w szklanicy i nie jest to mój pierwszy wieczór w towarzystwie tego piwa. Specjalnie na dziś odnalazłem notatki z pierwszego spotkania i od razu przypomniałem sobie zaskoczenie, jakie mu towarzyszyło. Wtedy nie odnalazłem w nim deklarowanego na etykiecie melono-mango-marakujowego charakteru, jednak cytrusowa lekkość i niesamowita pijalność uderzyła mnie od samego początku i trzymała do końca. Dziś z kolei mango było wyczuwalne zarówno w smaku jak i w aromacie, a cytrusy odeszły na dalszy plan. Inne okazje podczas których miałem przyjemność pić to piwo pamiętam jak przez mgłę, jednak za każdym razem czułem się, jakbym pił inne piwo. Przebija się z tego dość istotny fakt – piwo jest z warki na warkę, czasem wręcz z butelki na butelkę bardzo różne.

Ostatnio podczas festiwalu Beer Geek Madness we Wrocławiu miałem okazję rozmawiać z wieloma osobami, które na co dzień mniej lub bardziej profesjonalnie zajmują się piwem rzemieślniczym, czy to pracując w branży, czy też obserwując ją bacznie z zewnątrz. Z tych dyskusji wyłonił się ciekawy obraz rodzimego kraftu, w którym na oceanie pozytywów można było zauważyć kilka raf i mielizn. Jednym z problemów o których rozmawialiśmy był brak stabilności i często dość istotna zmiana charakteru piwa z warki na warkę. Długo by na ten temat debatować, opinii jest tyle ile osób w polskim krafcie, jednak piwo z warki sprzed pół roku ma poważną szansę być zupełnie innym piwem od tego uwarzonego w zeszłym miesiącu. I to jest fakt.

Ale Browar - Not So Scary - Tył Etykiety

Największy problem z powtarzalnością mają oczywiście browary kontraktowe, które warząc “gościnnie” mają najmniejszy wpływ na proces produkcyjny swojego piwa. Ilość zmiennych w produkcji piwa na skalę przemysłową jest przeogromna, a ich wpływ na jakość produktu końcowego nie do przecenienia. Za każdym razem, gdy słucham podcastów* w których wypowiadają się browarnicy będący właśnie w trakcie wprowadzania zmian w swoim browarze bądź tworzących zupełnie nową linię produkcyjną jestem pod ogromnym wrażeniem tego, jak wielkim kunsztem wykazują się w procesie adaptacji receptury i procesu pod nowe warunki czy też urządzenia warzelnicze.

Ale do rzeczy.

Podsumowując tę degustację (aj, nie lubię tego słowa… jakoś się ostatnio zdewaluowało) i wracając do piwa, które zdążyło mi się w międzyczasie w szklance ogrzać powyżej temperatury sugerowanej na etykiecie okazuje się, żę gdy jest ono cieplejsze, staje się bardziej interesujące. Wraz ze wzrostem temperatury otwiera się i oddaje tak istotną dla stylu soczkowość. Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić to do goryczki, która jak na NEIPA jest dla mnie zbyt drażniąca i zalega na podniebieniu, przeszkadzając nutom owocowym w dominacji.

Elementem wspólnym wszystkich warek są drożdże – silnie flokujące, pozostawiające zbity w grudki osad, tak więc trudne w rozmieszaniu. Nigdy nie wiem, czy lepiej zostawić je w spokoju, czy też dodać do piwa. Dzisiaj rozmieszałem ponieważ odniosłem wrażenie, że pozostawiona na dnie butelki resztka miałą dużo bogatszy bukiet od tego, który można było zaobserwować w części zdekantowanej znad osadu.

Mimo pewnej, powodującej element niespodzianki chimeryczności (co też tym razem będzie w butelce…?), nadal polecam to piwo z zastrzeżeniem, że nie jest to bomba owocowa na miarę DDH Grapefruit and Manadarin DIPA. To taka nejpowa apa i jest w tym bardzo dobra.

Na kranach: link

* mówię tutaj o podcastach polskich, aczkolwiek moim ulubionym podcastem audio nadal pozostaje BeerSmith. Jeśli chodzi o vlogi, tutaj Polska górą i nie będę specjalnie oryginalny mówiąc, że Rafał i Marcin z Wocky-Talky w Jabeerwocky wykonują kawał fantastycznej roboty!

ale-browardegustacjeneipa
Śledź mnie na Facebooku!
Będzie to dla mnie super nagroda i zachęta do dalszej pracy!
Warzelnia Zakładowa
Udostępnij! Piwo smakuje najlepiej, gdy się nim dzielisz!
  • Tweet

About Author

Avatar
Sebastian Zakłada
Piwo, Piwa, Piwu, Z piwem, O piwie... PIWO! Mój cel to odmieniać piwo ? przez wszystkie przypadki, osoby, liczby i mieć z tego ogromną frajdę

Related Posts

  • Piwne Podziemie - Juicilicious

    Piwne Podziemie – Juicilicious – Nejpa idealna?

    Sebastian Zakłada 25 maja, 2018
  • Cudze chwalicie, swego nie znacie – Wiosenny Dolnośląski Przegląd Browarów Rzemieślniczych

    Sebastian Zakłada 20 maja, 2018
  • Piwojad nie taki nowofalowy, jak go malują

    Sebastian Zakłada 12 maja, 2018
  • Policjant z Miami

    Sebastian Zakłada 11 maja, 2018
  • Majówka w Vermont

    Sebastian Zakłada 11 maja, 2018
  • Noc w Lizbonie z duchem portugalskiego kraftu

    Sebastian Zakłada 02 maja, 2018

Leave a Comment

Anuluj pisanie odpowiedzi

Tagi: ale-browar, degustacje, neipa

Metryczka Piwa

Browar: Ale Browar
Nazwa: Not So Scary
Ekstrakt: 14 BLG
Alko: 5.2 % obj.
IBU:
Styl: NEIPA
Słody:
Chmiele:
Drożdże:
Dodatki:
WWW: kliknij tutaj

Szukaj a znajdziesz

Otrzymuj nowe posty

Thank you!

LUB POLUB MNIE NA FACEBOOKU

Warzelnia Zakładowa

JESTEM TEŻ NA

Facebook
Instagram
Twitter
RSS
Polski Kraft

Kategorie

  • Akcesoria
  • Edukacja
    • DIY czyli Piwne Zrób To Sam
    • Eksperymenty
    • Kegerator
  • Fail
  • Festiwale
  • Gry
  • Konkurs
  • Na Szybko
  • Piwo w Plecaku
  • Recenzje
    • Z butelki
    • Z kija
  • Top
  • Wymądrzam się

Ostatnio Piłem

  • Piwne Podziemie – Juicilicious – Nejpa idealna? 25 maja 2018
  • Browar Lwówek – Seria Klasyczna – Książęcy, Ratuszowy, Wrocławskie, Belg 22 maja 2018
  • Cudze chwalicie, swego nie znacie – Wiosenny Dolnośląski Przegląd Browarów Rzemieślniczych 20 maja 2018
  • Sesja z… Dois Corvos – Matiné Session IPA 19 maja 2018

Budujemy Kegerator

  • Wybieramy lodówkę na kegerator — Część 1 28 maja 2018
  • Ile kosztuje samodzielna budowa kegeratora — Część 2 30 kwietnia 2018
  • Ile kosztuje samodzielna budowa kegeratora — Część 1 17 kwietnia 2018
  • Elementy składowe kegeratora 15 kwietnia 2018

Tagi

100-mostow ale-browar american-lager apa bgm6 citra cztery-ściany degustacje DIPA diy edukacja fail felieton festiwal gose gry hoppy-lab ipa jan-olbracht kegerator konkurs lager lwówek milicz neipa nepomucen owoce pils pinta piwojad podroze portugalia profesja roch saison session session-ipa single-hop solipiwko sour sztos vermont-ipa wbrew wfdp zakladowy

Instagram

Chcę więcej!Podoba mi się to

Ostatnie posty

  • Piwna Mapa Islandii 14 maja 2019
  • Na Instagramie szaleństwo! Zbliżamy się do złamania granicy 1000 obserwujących! 9 lipca 2018
  • 1. Festiwal Piwowarów Domowych – Było Super i Bomba 18 czerwca 2018
  • [Do Wydruku] Kieszonkowa ściąga – Przewodnik po najciekawszych piwach 9. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa 7 czerwca 2018

POPULARNE

  • Kegerator – Co to tak właściwie jest? posted on 14 kwietnia, 2018
  • Piwa na Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej – FIFA Rosja 2018 posted on 6 czerwca, 2018
  • Jakie jest najlepsze piwo na lato? 10 styli piwnych na upał. posted on 30 maja, 2018
  • Ile kosztuje samodzielna budowa kegeratora — Część 1 posted on 17 kwietnia, 2018

Lista obecności

kwiecień 2018
P W Ś C P S N
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  
    maj »

Tak tak, ten w lustrze to ja

Avatar

Sebastian Zakłada

Piwo, Piwa, Piwu, Z piwem, O piwie... PIWO! Mój cel to odmieniać piwo ? przez wszystkie przypadki, osoby, liczby i mieć z tego ogromną frajdę
(c) Piwny Świr. Stworzony na WordPress. Autor motywu Bloompixel.