• Blog
  • Facebook
  • Recenzje
  • Kim jest Piwny Świr?
  • Kontakt
Piwny Świr
  • Blog
  • Facebook
  • Recenzje
  • Kim jest Piwny Świr?
  • Kontakt
Home / Recenzje • Z butelki / Policjant z Miami
Recenzje, Z butelki Sebastian Zakłada 11 maja, 2018

Policjant z Miami

Skoro nie udało się dotrzeć z Nepomucenem do Vermont, być może uda się to w przypadku podróży do Miami? Mając obydwa te piwa w lodówce nie da się uniknąć skojarzeń i w efekcie nie wypić ich jednego po drugim. Co też i ja uczyniłem.

Amerykański lager jest stylem, na który należy spoglądać przez pryzmat rynku masowego oraz osobno, kraftu. Zgodnie z definicją BJCP 1B, czyli Standard American Beer American Lager powinno być:

  • bardzo jasne
  • mocno nagazowane
  • mieć lekkie ciało
  • być wysoko odfermentowane, tak więc być wytrawne, bez słodowej podpory
  • mieć neutralny profil aromatyczny
  • oraz niską goryczkę

Budweiser, Miller, Coors – dla przeciętnego Amerykanina marki te są wyznacznikiem tego, czym jest piwo i tak naprawdę produkty tych korporacji doskonale wpisują się w podaną powyżej definicję. Analogicznie jest na rynku polskim. U nas konsumenci wypijają miliony hektolitrów pochodzących z mega tanków browarów na literę Ż. Spytani o to, czym dla nich jest piwo pomyślą o tzw. korpolagerze i odpowiedzą “złocisty trunek”. Dla amerykanina everyday beer to właśnie BJCP 1B, light beer.

A jeśli szukacie jednego przykładu tego stylu, to jest to słynny Bud Light.

Ciekawostka: Bud Light jest produktem z punktu widzenia piwowara domowego bardzo przydatnym. Profilowo bardzo lekki i neutralny, dostępny w aluminiowych, zakręcanych butelkach o małej pojemności stanowi idealną bazę dla eksperymentów infuzji chmielu na zimno w celu eksperymentowania z wpływem różnych odmian chmielu na profil aromatyczny piwa.

Hmm… tak właściwie to chyba powinienem o tym napisać osobny post. Jak sądzicie?

Lager kraftowy to między innymi gatunki takie jak imperial pilsner, pale lager czy też najbardziej interesujący z punktu widzenia różnic styl California Common. Do fermentacji lagerów wykorzystuje się drożdże dolnej fermentacji, a najlepszy profil można uzyskać wyłącznie dzięki precyzyjnej kontroli (niskiej) temperatury fermentacji. California Common jest efektem eksperymentów XIX-wiecznych browarników kalifornijskich, którzy wykorzystywali specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży, umożliwiający fermentację lagerów w wyższych temperaturach zachodniego wybrzeża. W dzisiejszych czasach kalifornijscy browarnicy mogą również wykorzystać dającą całkiem dobre rezultaty metodę fermentacji pod ciśnieniem, jednak jest to temat na kolejny post.

Jak wyszła Nepomucenowi polska interpretacja lagera o amerykańskim zacięciu?

Brzmi to trochę jak gonienie własnego ogona. Czy europejskie browary powinny w ogóle podejmować się warzenia lagerów tego typu? Mam mieszane uczucia. Z jednej strony dlaczego nie, w końcu jest to zgodne z ideą kraftu oraz zwiększa różnorodność dostępnych na rynku piw. Z drugiej jednak strony jako ktoś, kto odwiedza USA dosyć często i ma okazję spróbowania wielu przykładów warzonego tam piwa stwierdzam, że

<wymadrzam sie>nie widzę w tym przyszłości, ponieważ tak, jak jadąc do Stanów nie wożę drewna do lasu i nie biorę ze sobą IPA, tak i wracając nigdy nie przyszłoby mi do głowy, aby przywieźć ze sobą lagera w stylu O say, can you see…</wymadrzam sie>

Poza tym uwarzenie prawdziwie amerykańskiego lagera wymaga amerykańskiego sprzętu i przede wszystkim świeżych, lokalnych surowców.

Now… prove me wrong

Potraktowałem Miami jako piwo “w stylu american lager”. Tak, jak piwa “w stylu grodziskie” czy też “w stylu Kölsch” – jako wariację na temat, nie oczekując zgodności ze specyfikacją. Spodziewam się po prostu APA dolnej fermentacji.

Profil smakowy jest czysty. Nie jest to oczywiście sterylność właściwa dla europejskiego lagera, ale w końcu wszystkie amerykańskie wariacje tradycyjnych kontynentalnych styli piwnych przeważnie charakteryzuje odjazd w jakąś stronę, tak więc ok. Zgadza się.

Chmielony amerykańskimi odmianami chmielu Nepomucen przypomina mi w aromacie Juice Symphony z browaru Rockmill. Wyraźnie można wyczuć nuty kwiatowe i co ciekawe, również pszeniczne nuty witbierowe. Czyli mamy taki trochę wymykający się klasyfikacji blend. A ja przecież lubię blendy… Lubię je pić, lubię mieszać.

Ok. Now you’ve got my attention 🙂

Jest bardzo pijalnie. Gładko. Jak na sesyjność tego piwa – 4.6% jest bardzo bliskie 4.2% Bud Light’a – w ciele ładnie wypełniająco. Na swojej stronie internetowej Nepomucen pochwalił się składem tego piwa i nie było w nim wymienionych żadnych dodatków, ale biorąc pod uwagę wyraźnie pszeniczny charakter sądzę, że jednak w składzie zostały pominięte dodatki niesłodowane i sporą część zasypu stanowiły płatki pszeniczne, a być może również owsiane. Taniej, a przy okazji lepiej, więc jeśli tak było, to jak dla mnie win-win.

Co istotne – nie jest wodniście. Udała się też goryczka, jest okrągła, wyraźnie zdefiniowana i ładnie wpasowana w charakter piwa. Z ciekawym, zaakcentowanym finishem, podkreślająca pełnię smaku, nie zalegająca. Jej charakter przywodzi mi na myśl tajskie i hinduskie potrawy oraz rolę, jaką pełnią w nich ostre przyprawy. Akcentują, nie przykrywając smaku i aromatu, wprowadzają intensywne zakończenie, nie budując jednocześnie wrażenia dominacji nad całością. Zupełnie jak w przypadku goryczki w Miami.

Reasumując – na lato, ale nie tylko, bardzo fajne, orzeźwiające piwo.

Zdecydowane zaskoczenie. Polecam z czystym sercem. Może jednak american lager ma w Polsce przyszłość?

Have I been just proven wrong…?

#konkurs Kolejny, ale niekoniecznie następny w kolejności 😉 człon hasła konkursowego brzmi:

Piwie

Ocena:  43/50

american-lagerdegustacjelagernepomucen
Śledź mnie na Facebooku!
Będzie to dla mnie super nagroda i zachęta do dalszej pracy!
Warzelnia Zakładowa
Udostępnij! Piwo smakuje najlepiej, gdy się nim dzielisz!
  • Tweet

About Author

Avatar
Sebastian Zakłada
Piwo, Piwa, Piwu, Z piwem, O piwie... PIWO! Mój cel to odmieniać piwo ? przez wszystkie przypadki, osoby, liczby i mieć z tego ogromną frajdę

Related Posts

  • Co pić na festiwalu? Przewodnik po najciekawszych piwach – 9. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa – Część 2

    Sebastian Zakłada 07 czerwca, 2018
  • Jakie jest najlepsze piwo na lato? 10 styli piwnych na upał.

    Sebastian Zakłada 30 maja, 2018
  • Piwne Podziemie - Juicilicious

    Piwne Podziemie – Juicilicious – Nejpa idealna?

    Sebastian Zakłada 25 maja, 2018
  • Browar Lwówek - Książęcy - Wrocławskie - Ratuszowy - Belg

    Browar Lwówek – Seria Klasyczna – Książęcy, Ratuszowy, Wrocławskie, Belg

    Sebastian Zakłada 22 maja, 2018
  • Cudze chwalicie, swego nie znacie – Wiosenny Dolnośląski Przegląd Browarów Rzemieślniczych

    Sebastian Zakłada 20 maja, 2018
  • Nepomucen + Jabeerwocky Koyt – Zapomniane piwo

    Sebastian Zakłada 14 maja, 2018

Leave a Comment

Anuluj pisanie odpowiedzi

Tagi: american-lager, degustacje, lager, nepomucen

Metryczka Piwa

Browar: Browar Nepomucen
Nazwa: Miami
Ekstrakt: 12.4 BLG
Alko: 4.6 % obj.
IBU:
Styl: American Lager
Słody: monachijski, pilzneński
Chmiele: amerykańskie
Drożdże: Munich Lager 2308
Dodatki:
WWW: kliknij tutaj

Szukaj a znajdziesz

Otrzymuj nowe posty

Thank you!

LUB POLUB MNIE NA FACEBOOKU

Warzelnia Zakładowa

JESTEM TEŻ NA

Facebook
Instagram
Twitter
RSS
Polski Kraft

Kategorie

  • Akcesoria
  • Edukacja
    • DIY czyli Piwne Zrób To Sam
    • Eksperymenty
    • Kegerator
  • Fail
  • Festiwale
  • Gry
  • Konkurs
  • Na Szybko
  • Piwo w Plecaku
  • Recenzje
    • Z butelki
    • Z kija
  • Top
  • Wymądrzam się

Ostatnio Piłem

  • Piwne Podziemie – Juicilicious – Nejpa idealna? 25 maja 2018
  • Browar Lwówek – Seria Klasyczna – Książęcy, Ratuszowy, Wrocławskie, Belg 22 maja 2018
  • Cudze chwalicie, swego nie znacie – Wiosenny Dolnośląski Przegląd Browarów Rzemieślniczych 20 maja 2018
  • Sesja z… Dois Corvos – Matiné Session IPA 19 maja 2018

Budujemy Kegerator

  • Wybieramy lodówkę na kegerator — Część 1 28 maja 2018
  • Ile kosztuje samodzielna budowa kegeratora — Część 2 30 kwietnia 2018
  • Ile kosztuje samodzielna budowa kegeratora — Część 1 17 kwietnia 2018
  • Elementy składowe kegeratora 15 kwietnia 2018

Tagi

100-mostow ale-browar american-lager apa bgm6 citra cztery-ściany degustacje DIPA diy edukacja fail felieton festiwal gose gry hoppy-lab ipa jan-olbracht kegerator konkurs lager lwówek milicz neipa nepomucen owoce pils pinta piwojad podroze portugalia profesja roch saison session session-ipa single-hop solipiwko sour sztos vermont-ipa wbrew wfdp zakladowy

Instagram

Chcę więcej!Podoba mi się to

Ostatnie posty

  • Piwna Mapa Islandii 14 maja 2019
  • Na Instagramie szaleństwo! Zbliżamy się do złamania granicy 1000 obserwujących! 9 lipca 2018
  • 1. Festiwal Piwowarów Domowych – Było Super i Bomba 18 czerwca 2018
  • [Do Wydruku] Kieszonkowa ściąga – Przewodnik po najciekawszych piwach 9. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa 7 czerwca 2018

POPULARNE

  • Kegerator – Co to tak właściwie jest? posted on 14 kwietnia, 2018
  • Piwa na Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej – FIFA Rosja 2018 posted on 6 czerwca, 2018
  • Jakie jest najlepsze piwo na lato? 10 styli piwnych na upał. posted on 30 maja, 2018
  • Ile kosztuje samodzielna budowa kegeratora — Część 1 posted on 17 kwietnia, 2018

Lista obecności

maj 2018
P W Ś C P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
« kwi   cze »

Tak tak, ten w lustrze to ja

Avatar

Sebastian Zakłada

Piwo, Piwa, Piwu, Z piwem, O piwie... PIWO! Mój cel to odmieniać piwo ? przez wszystkie przypadki, osoby, liczby i mieć z tego ogromną frajdę
(c) Piwny Świr. Stworzony na WordPress. Autor motywu Bloompixel.