• Blog
  • Facebook
  • Recenzje
  • Kim jest Piwny Świr?
  • Kontakt
Piwny Świr
  • Blog
  • Facebook
  • Recenzje
  • Kim jest Piwny Świr?
  • Kontakt
Home / Festiwale • Recenzje • Top • Z butelki • Z kija / Bitwa podwójnie chmielonych Salamander
Festiwale, Recenzje, Top, Z butelki, Z kija Sebastian Zakłada 01 maja, 2018

Bitwa podwójnie chmielonych Salamander

Po wyśmienitej premierze, jaką Browar Stu Mostów zaprezentował na tegorocznym festiwalu Beer Geek Madness w mojej głowie zakiełkował plan. Postanowiłem postawić naprzeciwko siebie w ringu dwa piwa – Salamander DDH DIPA oraz Salamander DDH DIPA Grapefruit and Mandarin, czyli blisko spokrewnione warki z Wrocławia.

Pierwsza różnica, która rzuca się w oczy jeszcze przed nalaniem piwa do szkła to kolor. Wersja wzbogacona grejpfrutem i mandarynką jest co najmniej o stopień jaśniejsza. Dodatkowo DDH DIPA jest dużo bardziej przejrzysta, co akurat nie jest zaskoczeniem. W końcu gdzieś te soki i zesty musiały się objawić 🙂 Tak, jak wspominałem już w poprzednim poście, wersja wzbogacona ma kolor i mętność podobne do soku z białych grejpfrutów. Czyli – zgadza się!

Dodatkowo, widoczna już w butelce różnica w kolorze,  wydaje się narastać w miarę upływu czasu osiągając po około 45  minutach ogromne rozmiary.

O składzie i małych różnicach

Patrząc na etykiety zauważyć można różnicę w odfermentowaniu obydwu warek. Przy takim samym ekstrakcie wynoszącym 17.5%, wersja bazowa odfermentowała do 6.7%, gdzie warka festiwalowa zatrzymała się na 6.3%.

Inne są również schematy chmielenia. Tutaj widać bardzo wyraźnie, jak można się pomylić oceniając piwa wyłącznie na podstawie podstawowych informacji dotyczących stylu.

  • DDH DIPA 

Aromatyczny: Mosaic, Simcoe (US)

Chmielony na zimno: 2x Simcoe, Cascade, Denali (US), Mandarina Bavaria (DE)

  • DDH DIPA Grapefruit and Mandarin

Aromatyczny: Cascade, Citra, Simcoe (US)

Chmielony na zimno: 2x Amarillo, Mosaic (US)

Widać wyraźnie, że jedyną cechą wspólną jest ilość i różnorodność zastosowanych gatunków chmielu. Reszta jest diametralnie różna i byłoby szalone oczekiwać podobnych rezultatów w zakresie cech wywodzących się od chmielu.

Również szczep zastosowanych drożdży jest różny:

  • DDH DIPA – Danstar Notthingham
  • DDH DIPA Grapefruit and Mandarin – S-O4

Jedyną cechą wspólną jest zasyp – w obydwu przypadkach mamy do czynienia ze słodami jęczmiennymi – pilzneńskim i jasnym karmelowym, słodem pszenicznym oraz dodatkami płatków owsianych i pszenicznych.

Hop Gun, zesty i soki

Browar dodatkowo informuje, że w składzie DIPA grejpfrutowo-mandarynkowego wykorzystanao ogromną ilość świeżo startych skórek tych cytrusów jak również wyciśnięto też sok.. Dało to w połączeniu z HopGunem piorunujący efekt, tworząc niesłychanie intensywny cytrusowy aromat i smak.

Byłem bardzo ciekaw tego, jak ostatecznie wypadnie porównanie i czy “podstawowa” DIPA wytrzyma zderzenie z ostatnią, rewelacyjną warką z dodatkami niesłodowanymi spod skrzydeł 100 Mostów. Mój opis z pierwszego spotkania z butelkową wersją festiwalowej DIPA’y znajdziecie tutaj. Niespodzianki nie było, jednak zaskoczyła mnie skala różnic. Oprócz braku platformy porozumienia w zakresie aromatu, również smak w niczym nie wskazywał na wspólne pochodzenie obydwu warek. Tak więc…

Proszę Pań i Panów, ogłaszam nokaut!

Wersja z dodatkami, która tak bardzo mnie urzekła na Beer Geek Mandess, daje radę również po jakimś czasie.

DIPA podstawowa roiła się od wad. Było ich tak dużo że zaczynam podejrzewać, że coś poszło we Wrocławiu w trakcie warzenia tego piwa nie tak . Rough and Stale IPA, tam można by nazwać zawartość butelki. Aromat zupełnie przytłumiony, zdecydowanie stęchły i nieprzyjemny. Dodatkowo baza jest dużo słodsza (co jest interesujące, biorąc pod uwagę same różnice w odfermentowaniu można by się spodziewać, że będzie na odwrót). Jednocześnie w wersji bazowej wyczuć można delikatny diacetyl. Piwo jest niepasteryzowane, tak więc czyżby DDH DIPA została utleniona?

Niezależnie od tego podstawowym problemem wersji podstawowej jest pustka w aromacie. Nie wiem, gdzie te podwójne wsady z chmielu się podziały, ale zostało po nich już tylko wspomnienie. Przykryte grubą warstwą mułu nie są w ogóle obecne w tym piwie.

100-mostowdegustacjeDIPAowocesalamander
Śledź mnie na Facebooku!
Będzie to dla mnie super nagroda i zachęta do dalszej pracy!
Warzelnia Zakładowa
Udostępnij! Piwo smakuje najlepiej, gdy się nim dzielisz!
  • Tweet

About Author

Avatar
Sebastian Zakłada
Piwo, Piwa, Piwu, Z piwem, O piwie... PIWO! Mój cel to odmieniać piwo ? przez wszystkie przypadki, osoby, liczby i mieć z tego ogromną frajdę

Related Posts

  • Co pić na festiwalu? Przewodnik po najciekawszych piwach – 9. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa – Część 2

    Sebastian Zakłada 07 czerwca, 2018
  • Piwne Podziemie - Juicilicious

    Piwne Podziemie – Juicilicious – Nejpa idealna?

    Sebastian Zakłada 25 maja, 2018
  • Cudze chwalicie, swego nie znacie – Wiosenny Dolnośląski Przegląd Browarów Rzemieślniczych

    Sebastian Zakłada 20 maja, 2018
  • Piwojad nie taki nowofalowy, jak go malują

    Sebastian Zakłada 12 maja, 2018
  • Policjant z Miami

    Sebastian Zakłada 11 maja, 2018
  • Majówka w Vermont

    Sebastian Zakłada 11 maja, 2018

Leave a Comment

Anuluj pisanie odpowiedzi

Tagi: 100-mostow, degustacje, DIPA, owoce, salamander

Metryczka Piwa

Browar: Browar 100 Mostów
Nazwa: DDH DIPA
Ekstrakt: 17.5 BLG
Alko: 6.7 % obj.
IBU: 60
Styl: DIPA
Słody: karmelowy jasny, pilzneński, pszeniczny
Chmiele: Cascade, Denali, Mandarina Bavaria, Mosaic, Simcoe
Drożdże: SafAle S-04
Dodatki: płatki owsiane i pszeniczne
WWW: kliknij tutaj

Szukaj a znajdziesz

Otrzymuj nowe posty

Thank you!

LUB POLUB MNIE NA FACEBOOKU

Warzelnia Zakładowa

JESTEM TEŻ NA

Facebook
Instagram
Twitter
RSS
Polski Kraft

Kategorie

  • Akcesoria
  • Edukacja
    • DIY czyli Piwne Zrób To Sam
    • Eksperymenty
    • Kegerator
  • Fail
  • Festiwale
  • Gry
  • Konkurs
  • Na Szybko
  • Piwo w Plecaku
  • Recenzje
    • Z butelki
    • Z kija
  • Top
  • Wymądrzam się

Ostatnio Piłem

  • Piwne Podziemie – Juicilicious – Nejpa idealna? 25 maja 2018
  • Browar Lwówek – Seria Klasyczna – Książęcy, Ratuszowy, Wrocławskie, Belg 22 maja 2018
  • Cudze chwalicie, swego nie znacie – Wiosenny Dolnośląski Przegląd Browarów Rzemieślniczych 20 maja 2018
  • Sesja z… Dois Corvos – Matiné Session IPA 19 maja 2018

Budujemy Kegerator

  • Wybieramy lodówkę na kegerator — Część 1 28 maja 2018
  • Ile kosztuje samodzielna budowa kegeratora — Część 2 30 kwietnia 2018
  • Ile kosztuje samodzielna budowa kegeratora — Część 1 17 kwietnia 2018
  • Elementy składowe kegeratora 15 kwietnia 2018

Tagi

100-mostow ale-browar american-lager apa bgm6 citra cztery-ściany degustacje DIPA diy edukacja fail felieton festiwal gose gry hoppy-lab ipa jan-olbracht kegerator konkurs lager lwówek milicz neipa nepomucen owoce pils pinta piwojad podroze portugalia profesja roch saison session session-ipa single-hop solipiwko sour sztos vermont-ipa wbrew wfdp zakladowy

Instagram

Chcę więcej!Podoba mi się to

Ostatnie posty

  • Piwna Mapa Islandii 14 maja 2019
  • Na Instagramie szaleństwo! Zbliżamy się do złamania granicy 1000 obserwujących! 9 lipca 2018
  • 1. Festiwal Piwowarów Domowych – Było Super i Bomba 18 czerwca 2018
  • [Do Wydruku] Kieszonkowa ściąga – Przewodnik po najciekawszych piwach 9. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa 7 czerwca 2018

POPULARNE

  • Kegerator – Co to tak właściwie jest? posted on 14 kwietnia, 2018
  • Piwa na Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej – FIFA Rosja 2018 posted on 6 czerwca, 2018
  • Jakie jest najlepsze piwo na lato? 10 styli piwnych na upał. posted on 30 maja, 2018
  • Ile kosztuje samodzielna budowa kegeratora — Część 1 posted on 17 kwietnia, 2018

Lista obecności

maj 2018
P W Ś C P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
« kwi   cze »

Tak tak, ten w lustrze to ja

Avatar

Sebastian Zakłada

Piwo, Piwa, Piwu, Z piwem, O piwie... PIWO! Mój cel to odmieniać piwo ? przez wszystkie przypadki, osoby, liczby i mieć z tego ogromną frajdę
(c) Piwny Świr. Stworzony na WordPress. Autor motywu Bloompixel.